Prodej nebo koupě nemovitosti s hypotékou - výhoda či nevýhoda?

Potřebujete prodat svůj byt nebo dům a máte na něm hypotéku? Je tato hypotéka s výhodnou úrokovou sazbou a možná i s fixací na dalších pár let? Pokud ano, gratulujeme - to je aktuálně ta nejlepší kombinace!

Jak tedy naložit s tímto pokladem? wink

enlightenedJednou z možností je nabídnout nemovitost k prodeji i s výhodnou hypotékou ta se totiž na nového majitele převede a novému majiteli zůstane zachována stávající úroková sazba i doba fixace, což je v této době neustále se zvyšujících úrokových sazeb obrovská výhoda. Podmínkou pouze je, aby kupující splňoval obecné podmínky, které banka stanovuje pro poskytování hypoték, jako je výše příjmu, vlastní zdroje atd. Tyto podmínky je ale potřeba splnit vždy, ať již dochází k převodu existující hypotéky nebo se žádá o novou.

Jste-li prodávající, možná se ptáte, co z toho budete mít?

Převedením hypotéky na kupujícího ušetříte kupujícímu spoustu peněz na splátkách hypotéky a on tak bude mnohem ochotnější si koupit právě vaši nemovitost. A navíc po vás nebude chtít tak velkou slevu a vy prodáte lépe a za vyšší kupní cenu.

Na dnešním trhu, kdy slevy létají vzduchem ve velkém, je to bezesporu obrovská výhoda.

enlightenedDruhou možností je, že si svou hypotéku ponecháte a budete mít dál dluh u banky za velmi výhodný úrok. Peníze, které při prodeji utržíte, pak můžete dále investovat nebo jinak využít.

Tato varianta má ale jednu zásadní podmínku. Bance musíte nabídnout jako zástavu jinou nemovitost, kterou již vlastníte nebo nemovitost někoho blízkého, kdo vám umožní ji nechat bance zastavit. Pozor, nemůže to však být nemovitost, kterou se teprve chystáte koupit.

Aktuálně převod hypotéky na jinou osobu umožňuje Česká spořitelna, Komerční banka, brzy snad i ČSOB a Raiffeisenbank a u ostatních zatím vyčkáváme, zda se připojí. Situace se ale rychle vyvíjí, proto pokud zvažujete, jak se svou stávající hypotékou naložit, kontaktujte nás, prověříme vám, jaké jsou možnosti právě u vaší hypotéky.

 

Potřebujete poradit s prodejem či koupí vaší nemovitosti?

Další zajímavé články a informace můžete nalézt na našem blogu.

Masivní inzerce Exportujeme na

Za nás hovoří čísla Jasně a přehledně